Ben je wel eens een 404-error tegengekomen op een website? Zo’n pagina die zegt “oh jee, deze pagina kan niet gevonden worden”? Het kan iedereen overkomen: je verwijdert een pagina van je website en vergeet vervolgens om deze te redirecten naar een andere pagina. Of je verandert de URL van een pagina, maar vergeet om dit aan te passen in de interne links op je website. Het gevolg? Bezoekers die op een niet-bestaande pagina terechtkomen en Google die niet meer weet waar de pagina gebleven is.

Maar waarom is dit eigenlijk een probleem?
Ten eerste is het natuurlijk vervelend voor de gebruiker die op een 404-pagina terechtkomt. Het kan ervoor zorgen dat ze de website verlaten en naar een andere website gaan. Maar ook voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines kan het nadelig zijn. Google waardeert websites die een goede gebruikerservaring bieden en een belangrijk onderdeel daarvan is dat alle pagina’s goed bereikbaar zijn. Als Google merkt dat er veel 404-pagina’s op je website staan, kan dit leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Gelukkig is dit probleem goed op te lossen!
Bij Vindkracht13 kunnen we een analyse maken van je website om te kijken of er pagina’s verwijderd zijn die nog goed gevonden worden door Google. Vervolgens kunnen we de problemen voor je oplossen door de juiste redirects in te stellen of de interne links aan te passen.

Maar nog beter is om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd alle pagina’s van je website goed in kaart hebt en dat je weet welke pagina’s belangrijk zijn voor de vindbaarheid van je website. Als je dan een pagina verwijdert of de URL verandert, zorg er dan voor dat je deze pagina redirect naar een andere relevante pagina op je website.

Samengevat: een 404-error is geen ramp, maar het is wel belangrijk om dit op te lossen om de gebruikerservaring van je website te verbeteren en de vindbaarheid in zoekmachines te optimaliseren. Bij Vindkracht13 helpen we je graag bij het opsporen en oplossen van dit probleem!

Wil je 13 tools ontdekken die je kunnen helpen bij een 404? Bekijk onze infographic!